Pop Quiz! Eco-Questions for Trivia Buffs

Shares

Taking care of the earth isn’t all fun and games, but it can be sometimes. This eco-quiz is equal parts entertaining and educational. So test your knowledge and see just how much you know — scroll past the photos to get each answer, and if a particular topic piques your interest, read more by following the “get more information” link after each question. Good luck!

1. According NASA, what percent of Planet Earth is water?

Photo: NASA.gov

Answer: 71 percent

Get more information

2. True or false: It’s acceptable to toss used automotive oil in with regular residential trash.

Recycle motor oil

Photo: Shutterstock

Answer: False

Get more information

3. Unplugging your printer when not in use reduces energy waste and potentially saves about how much annually: $12, $60 or $130?

Photo: Shutterstock

Answer: $130. Woo-hoo!

Get more information

4. What pointy plant with a reptilian name is valuable for improving indoor air quality and adding oxygen while reducing formaldehyde, smog and trichloroethylene?

Photo: Adobe Stock

Answer: Snake plant

Get more information

5. IKEA announced in October a national recycling program for what product?

Photo: Adobe Stock

Answer: Mattresses

Get more information

6. If Bubble Wrap isn’t accepted in your residential recycling program, what is an easily accessible possible drop-off point?

Photo: Shutterstock

Answer: Supermarkets or other stores with recycling bins for plastic bags

Get more information

7. What date is recognized as Earth Day in the United States and other parts of the world?

Photo: Shutterstock

Answer: April 22

Get more information

8. Another annual event in April, also popular with eco-enthusiasts, focuses on the role trees play in the environment. What is the name of that day?

Photo: g-stockstudio / Shutterstock

Answer: Arbor Day

Get more information

9. Patagonia produces some of its apparel using a polyester fabric that includes what upcycled items?

Patagonia jacket

Photo: Patagonia

Answer: Plastic bottles

Get more information

10. While different rules apply based on where you live, which of the following are usually not appropriate for residential recycling pickup: hoses, beverage cans, food boxes, boxes with food residue, bowling balls or cardboard?

Photo: Adobe Stock

Answer: Hoses, boxes with food residue, bowling balls

Get more information

11. How many trees does recycling a ton of paper save: 6, 17 or 100?

Photo: Shutterstock

Answer: 17

Get more information

12. True or false: These items are often accepted with regular paper recycling: envelopes with windows, books, paper bags.

Abstract made of books

Photo: Shutterstock

Answer: True

Get more information

13. In a pinch, what square plastic item from food packaging sometimes works as quick fix for a torn flip-flop?

Photo: Adobe Stock

Answer: Bread-bag clip

Get more information

14. Within 10, what is the number of National Forests in the United States?

elk

Photo: Kaibab National Forest

Answer: 154 (144 to 164 accepted)

Get more information

15. Kerala, an ecotourism destination with palm-tree-lined beaches, forest, national parks and wildlife sanctuaries, is in what Asian nation?

Photo: Eco Companion

Answer: India

Get more information

16. According to data from the Solar Energy Industries Association, which of these Fortune 500 firms was the top solar user based on its 2016 report: Target, IKEA or Walmart?

Photo: Shutterstock

Answer: Target

Get more information

17. In standard recycling symbols, a number inside a triangle on a plastic object identifies the type of plastic. How many  different numbers are used in this system?

Photo: Adobe Stock

Answer: 7

Get more information

18. What is a water-efficient alternative to sprinklers for watering your yard?

Lawn sprinkler

Photo: Justin Chiaratti

Answer: Drip irrigation

Get more information

19. To avoid wasting water from evaporation, what part of day is preferable for watering lawns and plants?

Two lettuce plants

Photo: Andrew Perkins

Answer: Early morning

Get more information

20. For what product did Samsung Electronics America win the 2016 Design for Recycling Award issued by the Institute of Scrap Recycling Industries? A television, a telephone or a refrigerator?

Photo: ISRI

Answer: A television

Get more information

How Did You Do?

Score yourself, and savor the satisfaction of our eco-friendly, absolutely no-waste virtual recognition.

18 to 20: Eco-incredible

12 to 17: Eco-fabulous

8 to 11: Eco-enthusiastic

7 or fewer: Eco-fledgling

Recent Posts

Patti Roth

Patti began her writing career as a staff writer for the South Florida Sun Sentinel. Still based in Florida, Patti serves as editor for Fort Lauderdale on the Cheap. She regularly writes about environmental, home improvement, education, recycling, art, architecture, wildlife, travel and pet topics.